Hvor kommer cosplay fra
Cosplay (コスプレ kosupure) er en forkortelse af costume play. Siden 1980'erne har unge i Japan genskabt karakterer fra manga, anime og videospil. Med den japanske bølge spredte også kostumelegen sig globalt, og cosplay fik et lokalt udtryk.
Siden 1990'erne er danske børn og unge vokset op i et medielandskab, hvor anime, manga og videospil fra Japan er lige så tæt på som tv-serier og pop fra USA og Danmark. Interessen for Japan er dog langt fra ny. Allerede i 1800-tallet dyrkede mange danskere Japans billedunivers. I dag er anime, manga og videospil kreativt brændstof, når danske og japanske unge skaber deres egne karakterer, design og fortællinger som fan-art, fan-fiction og cosplay. Deres fanprodukter inspirerer unge globalt - og også den japanske kulturindustri.
Hvad er cosplay
Cosplay er en form for performancekunst med kostumer og tilbehør, hvor deltagerne optræder som en specifik figur.
Oprindeligt var det et amerikansk concept, der i større grad omhandlede at klæde sig ud som sit største superhelte- eller skurkeidol til festivaler og conventions for at hædre specifikke serier, men i dag omhandler begrebet en meget større skare. Der gik nemlig ikke længe, før japanerne tog fænomenet til sig, og derfor forbindes cosplay i dag også mest med at klæde sig ud som figurer, der kommer fra diverse japanske og østasiatiske medier, herunder manga, anime, tokusatsu, tegneserier, grafiske romaner, computerspil og fantasyfilm. Andre kilder inkluderer optrædende fra J-pop/K-pop, visual kei, fantasy historier, romaner og objekter fra internettet eller den virkelige verden, der er unikke og dramatiske (især hvis de har eller kan gives en antropomorfisk form).
I Japan ses cosplayers ofte ved offentlige arrangementer som computerspilsevents, cosplayfester på natklubber eller i forlystelsesparker. Det er ikke usædvanligt for japanske teenagers at samle sig med ligesindede venner i områder som f.eks. Tokyos Harajuku-distrikt for at tage del i cosplay. I områder ude for Japan ses cosplayers primært ved anime conventions.
I Danmark findes også både større og mindre conventions dedikeret til japansk popkultur og cosplay. Den største vi har er J-pop Con i København, men conventions findes spredt over hele landet.
Hvad laver en cosplayer
Cosplayers tager eksempelvis på photoshoots, hvor det foregår med et tema, f.eks. 'High School of the Dead'. På photoshoots genskaber cosplayers scener fra manga, anime og computerspil, eller de digter videre på karakterer, designs og fortællinger og improviserer med cosplaypartnere og fotografer.
Cosplayers udgør en subkultur centreret omkring det at være iført kostumer og udøve scener eller opfinde sandsynlig adfærd ud fra de valgte inspirationskilder. I nogle kredse er udtrykket cosplay udvidet til blot at være iført kostume uden særlig hensyntagen til den optrædende del.
Cosplay handler dog ikke kun om at klæde sig ud, men også om at møde nye mennesker, indgå i nye fællesskaber og have det sjovt med ligesindende kreative folk med interesse for popkulturen.
Her i Danmark besår cosplaykulturen primært i at deltage i landets events og conventions, der retter sig mod japansk popkultur, og at afholde meetup's og hyggelige arrangementer, hvor man kan møde ligesindede og udøve sin interesse for anime, manga, kawaii, gaming osv. sammen.